top of page

De voordelen van zingen in een koor


Onderzoek toont aan dat zingen in een koor enorme voordelen heeft voor zowel het lichamelijk als het geestelijk welbevinden. Sommigen suggereren dan ook om ‘zingen in een koor’ voor te schrijven als een behandeling. Recente bevindingen uit onderzoek laten zien dat er nog meer unieke voordelen zijn wanneer mensen samen zingen in een koor.

Laten we eens enkele voordelen van zingen in een koor bekijken.

Zingen in een koor versterkt het gevoel van saamhorigheid

Onderzoek geleid door psycholoog Nick Stewart van Bath University geeft aan dat mensen die zingen in een koor een groter gevoel van saamhorigheid ervaren, doordat ze deel uitmaken van een groep, dan mensen die betrokken zijn bij andere sociale activiteiten. De onderzoekers vergeleken drie groepen: koorzangers, solozangers en deelnemers aan teamsport. Een van de resultaten is dat koorzangers lagere niveaus van autonomie/ zelfstandigheid meldden dan mensen die teamsporten beoefenden of als solist zongen. Stewart suggereert dat in de huidige maatschappij, waar we vaak gericht zijn op het individu in plaats van samenwerken om gezamenlijke doelen te verwezenlijken, dit een billijke ‘prijs is’, omdat zingen in een koor veel meer andere voordelen heeft.

Zingen in een koor reguleert de hartslag

Onderzoekers ontdekten dat, van alle zangers in het koor, de hartslag synchroon ging lopen. De hartslag werd direct beïnvloed door de melodie van de muziek en hun gezamenlijke ademhaling. De puls van de hartslag van de geteste mensen kwamen steeds dichter bij elkaar te liggen en waren gelijk toen ze als groep zongen. De studie was gebaseerd op 15 18-jarige koorzangers die werden getest door onderzoekers van de Universiteit van Göteborg. Het verminderen van de variabiliteit van de hartslag heeft een positief effect op de gezondheid.

Er werd ook gesuggereerd dat koorzang invloed heeft op het reguleren van emoties en de communicatie met anderen, waardoor het gevoel van samenwerking/ saamhorigheid versterkt wordt.

Zingen in een koor vermindert stress en depressie

Een aantal studies hebben gekeken naar de mentale gezondheidsvoordelen van samen zingen. Een studie die een jaar duurde, waarbij deelnemers waren gediagnosticeerd met een depressie, wees uit dat zingen in een koor ervoor zorgde dat de depressie afnam of zelfs verdween. Andere studies hebben de invloed van zingen in een groep op het verhogen van oxytocine niveaus, die helpen bij het beheersen van stress en angst, onderzocht.

Zingen in een koor vermindert de symptomen van de ziekte van Parkinson en verbetert de longfunctie

Onderzoekers van Cardiff University hebben in 2012 bewijs gevonden dat longkankerpatiënten die zongen in een koor een grotere longcapaciteit hadden dan mensen die dat niet deden. Muziekprofessor Brenville Hancox richtte Skylarks op, een koor gericht op mensen met de ziekte van Parkinson. Een van de deelnemers aan het koor legde uit hoe zijn stem sterker was geworden, ondanks het feit dat hij vijf jaar eerder de diagnose Parkinson kreeg. De diepere ademhaling en het intensievere en regelmatig gebruik van de stembanden zouden hieraan bijgedragen kunnen hebben.

Zingen in een koor verbetert het gevoel van sociaal welzijn

Uit het onderzoek van Stewart bleek dat deelnemers aan koorzang hoger scoorden op sociale contacten en een goede gezondheid dan solo-zangers. De score voor koorzangers en teamspelers in sport waren echter hetzelfde. Dit zou verklaard kunnen worden uit het feit dat zolang je iets in een groep doet, dit een positief effect heeft op de gezondheid en op de sociale contacten, het gevoel er bij te horen.

Verhoogd samen zingen de levensverwachting?

Het verbaasd ons niet dat mensen verrast zijn wanneer ze horen dat het verhogen van de levensverwachting een van de voordelen is van zingen in een koor. Een gezamenlijk onderzoek van Harvard en Yale Universiteiten, gepubliceerd in 2008, concludeerde dat dit het geval was bij een groep mensen die deelnamen aan een koor in een stad in Connecticut.

En wanneer je na het lezen van al deze voordelen van zingen in een koor er nog steeds niet zeker van bent dat zingen in een koor meer is dan dat, of je denkt dat je gewoon niet goed genoeg kunt zingen, nou ……. geen excuus!

Iedereen kan (leren) zingen! Volgens een studie uit 2005 zijn er, zelfs als de kwaliteit van het geproduceerde zingen "middelmatig" is,

nog steeds emotionele, sociale en cognitieve voordelen.

Dus ‘Zin in zingen’?

Zingen in een koor levert veel meer op dan je denkt en er is vast wel een koor in jouw buurt waar je welkom bent!

Oorspronkelijke titel: 6 Psychological and Physical Benefits of Choral Singing

Door Jordan Smith - 23 maart 2016

Vrije vertaling: Margré van Gestel

Referenties

  • Music structure determines heart rate variability of singersBjörn Vickhoff1*, Helge Malmgren2, Rickard Åström3, Gunnar Nyberg4, Seth-Reino Ekström5, Mathias Engwall6, Johan Snygg7, Michael Nilsson1,8 and Rebecka Jörnsten9ORIGINAL RESEARCH ARTICLEFront. Psychol., 09 July 2013 | https://doi.org/10.3389/fpsyg.2013.00334

  • It’s better together: The psychological benefits of singing in a choirNick Alan Joseph Stewart, Adam Jonathan Lonsdale First Published March 4, 2016 Sage Research Article https://doi.org/10.1177/0305735615624976

  • Joining a choir may help those suffering from a range of chronic illnesses. By Jo Carlowe12 Sep 2011

  • https://www.cmuse.org/psychological-and-physical-benefits-of-choral-singing/?utm_sq=g2htuem59g&fbclid=IwAR1qnoEnBUx0zZfhR0GsBMpiIMMP3GHJKxMVOcl7oY9jMUd3IxQCqxTyN6g

Nog meer om te lezen
Recent Posts
Search By Tags
Follow Us
  • Facebook Classic
  • Twitter Classic
  • Google Classic
bottom of page