top of page

Muziekeducatie-cursus voor jonge kinderen en (groot)ouder in Schijndel

K-O-M naar 'Kinderen-Ouder(en) en Muziek'

 

​Op woensdagochtend 8 mei 2024 starten we in Schijndel weer met 5 K-O-M bijeenkomsten: muziekeducatie met jonge kinderen, een ouder/ verzorger én samen met de senioren in Villa Rozenburg.

Heeft u belangstelling om als (groot)ouder en (klein)kind mee te doen, dan kunt u zich opgeven door het formulier onder aan deze pagina in te vullen.

 

Data: woensdag 8, 15, 22, 29 mei en 5 juni 2024. 

Voor wie: (groot) ouder/verzorger met een kind tussen de 1,5 en de 3 jaar

Locatie: Villa Rozenburg, Mgr. Zwijssenstraat / Hoofdstraat  Schijndel

Tijdstip: 10.30 tot 11.30 uur

Kosten: € 25,00 inclusief koffie/thee/ limonade, wat lekkers én alle liedjes.

Opgeven: via het contactformulier. 

Kind-Ouder (of opa of oma)-Muziek

Muzieklessen voor jonge kinderen en een ouder (of oma of opa) door Margré van Gestel, mede-initiatiefneemster van Muziekeducatie voor kinderen 0-4,

ook bekend als Muziek op Schoot. We noemen het nu Kind-Ouder-Muziek (K-O-M) of 'Spring en Zing' omdat de kinderen niet alleen op schoot zitten maar juist heel vaak, samen met een volwassenen, op de grond of in de ruimte  bezig zijn. Regelmatig bieden we ook muziekeducatie cursussen aan waar senioren, samen met jonge kinderen en een ouder/verzorger, aan deelnemen. 

 

Muziek met de baby

Voor baby’s van 4 maanden tot 12 maanden met een (groot)ouder

Wanneer een baby 4 maanden is, zijn kiekeboe spelletjes erg interessant. Vanaf de geboorte tot vier maanden heeft een baby genoeg aan de gezichten van papa en mama en is kijken, geluiden maken en reageren op elkaar voldoende. Is een baby eenmaal vier maanden dan wordt allerlei (geluid) materiaal en speelgoed interessant. In deze nieuwe ontwikkelingsfase kunnen we dus ook meer muzikale spelletjes spelen. Liedjes voor tijdens de dagelijkse verzorging die passen bij de baby vanaf 4 maanden maar ook veel experimenteren met materiaal, geluiden en speelgoed. Gaat de baby grijpen naar materiaal, omrollen, tijgeren en kruipen dan spelen we in de les hierop in. Je krijgt als ouder ook informatie over de ontwikkeling van je baby. 

 

Muziek met de dreumes

Voor kinderen van 12- 24 maanden met een (groot) ouder

Een spannende tijd voor ouders wanneer de baby gaat kruipen, optrekken tot staan, lopen en dus de wereld verkennen. Op deze leeftijd wordt het tijd voor duidelijke regeltjes. Het leukste is ook dat de kinderen de eerste woordjes gaan gebruiken en dol zijn op het maken van dierengeluiden en samen boekjes lezen. Via allerlei spelletjes de wereld ontdekken is nu speerpunt. In de dreumesles dus meer beweging door de ruimte, bewegen op muziek en experimenteren met allerlei, kleine en voor de dreumes geschikte, instrumenten. Een dreumes die mama of papa nog heel hard nodig heeft om samen de wereld te leren kennen. Ze willen dan alles “nog een keer” en herhaling is voor hen heel belangrijk. Samen spelen is voor een dreumes veilig en vertrouwd en levert veel plezier op.

 

 

Muziek met peuters

Voor kinderen van 2-4 jaar met een (groot)ouder

En dan worden ze eigen-wijs, denken al heel veel te kunnen maar overzien nog lang niet alle gevolgen van hun acties. Via liedjes verkennen we de wereld. Liedjes over auto’s, bijen en brandweermannen, maar ook spelletjes die de sociale-, emotionele- en motorische ontwikkeling ondersteunen. Via een eenvoudig kringspel leren om rekening te houden met elkaar, delen van speelgoed, even wachten op je beurt en op een prettige manier leren omgaan met spanning wanneer je bij bv “op een grote paddenstoel” de beentjes wel erg hoog in de lucht gaan.  Peuters kunnen zelf al eenvoudige liedjes meezingen en houden van bewegingsspel. Een cursus vol afwisseling maar ook met veel herhaling want dat past nu eenmaal bij het leren van jonge kinderen.

En met een liedje kunnen we heel gemakkelijk met “de peuter puberteit“ omgaan. Opvoeden wordt, door regelmatig samen liedjes te zingen, in ieder geval een stuk plezieriger.

Opgave voor de KOM bijeenkomsten 

Bedankt voor de inzending!

samen muziek maken
2014 winter 060.jpg
bottom of page