top of page

Info Doosje 2

Liedjes en muziekactiviteiten voor jonge kinderen 0-6 jaar.
Kaarten met aantrekkelijke tekeningen en spelideëen.

Het Doosje O.K! Zing en doe maar mee! Deel 2. Een uitgave van 21 liedjes voor jonge kinderen 0-6 jaar met CD. De liedjes staan op gelamineerde kaarten, A5 formaat en zijn verpakt in een stevig, kleurig doosje. De illustraties zijn gemaakt door Jonathan Absil. De begeleidende CD heeft tracks met de ingezongen en de instrumentale versie van de liedjes. De arrangementen zijn van de hand van Dr. José Retra: componist, arrangeur, wetenschapper en docente Muziekeducatie met Jonge Kinderen.De kinderen weten al snel welk liedje bij welke tekening hoort daarnaast is iedere kaart ook te gebruiken als vertelplaat. Op de achterkant van de kaart het notenbeeld van het liedje, informatie over de ontwikkelingsgebieden die gestimuleerd (kunnen) worden en informatie over hoe liedjes en muziekactiviteiten te gebruiken zijn. Vier extra kaarten geven achtergrondinformatie voor ouders, pedagogisch medewerkers en leerkrachten onderbouw basisonderwijs.De liedjes en muziekactiviteiten zijn zowel thuis als in kinderdagverblijf en peuterspeelzaal, te gebruiken. Ook kleuters en leerlingen in het speciaal onderwijs genieten van de liedjes en het spel.

Luister naar een aantal korte voorbeelden:

Voetje voor voetje -
00:0000:00
Regendruppels -
00:0000:00
Tsjinge tsjange tsjoke -
00:0000:00
Eetliedje -
00:0000:00
Tel maar mee -
00:0000:00
Daar gaat mijn auto -
00:0000:00
Voor wie?

Deze uitgave is bedoeld voor iedereen, leerkrachten, pedagogisch medewerkers, ouders, opa’s oma’s en verzorgers, die samen met baby, dreumes, peuter of kleuter spelenderwijs met zingen spelen en bewegen bezig wil zijn. Spelen en zingen is voor kinderen erg belangrijk. Zelfs een kleine baby speelt al en maakt allerlei geluidjes. Baby’s zingen vaak eerder dan ze gaan praten en jonge kinderen spelen met alles wat binnen handbereik is en zingen vaak tijdens hun spel.

 

Waarom?

Kinderen genieten van het samen zingen en muzikale spelletjes of activiteiten uitvoeren. Samen bezig zijn, samen zingen, samen over dingen praten, een kind leert zo de wereld om hem heen kennen, gaat reageren en leert spelenderwijs. Samen kunnen spelen, je fantasie gebruiken, doen alsof spelletjes spelen en rekening houden met een ander zijn vaardigheden waar een kind een heel leven lang plezier van kan hebben.

 

Ook het uiten van gevoelens en emoties zijn belangrijk. Liedjes zijn “op muziek gezette emotie” en door te zingen en te spelen leren kinderen de emoties herkennen en ze te hanteren. Leren omgaan met spanning en erover kunnen praten moeten alle kinderen leren! 
Kinderen zijn van nature leergierig en nieuwsgierig en door ze spelenderwijs vertrouwd te maken met geschreven taal, plaatjes, notenschrift, voorlezen, zingen en samen dingen doen bouwt u aan een stevig fundament voor verdere ontwikkeling.

 

Wanneer?
Samen zingen en spelen kan overal! In de auto, aan tafel, voor het naar bed gaan, op het kinderdagverblijf, in de peuterspeelzaal, tijdens de “Muziek op schoot” lessen of muzieklessen onderbouw basisschool. Gezellig samen op de bank of met een groepje kinderen in de kring aan de slag. Het kan beide. Deze uitgave biedt ook de mogelijkheid voor peuters en kleuters om zelfstandig met de kaarten en de liedjes aan de slag te gaan.

Samen zingen kan altijd. Kinderen houden van herhaling en willen heel vaak weer hetzelfde liedje horen. Ze herkennen het, verheugen zich op wat er komen gaat en gaan dan ook snel de bewegingen meedoen en later kleine stukjes van het liedje meezingen. Ook opvoeden wordt, met behulp een liedje, een stuk plezieriger.

Welke liedjes zitten er in het Doosje en staan er op de cd?

 

Tam tam                                             Daar komen de muzikanten aan. In de maat meespelen en marcheren.

Laat je stem eens horen                   Een liedje wat kinderen uitdaagt om hun stem te laten horen.

Regendruppels                                   Eerst regent het zachtjes, dan steeds harder en harder.

Als de eendjes wakker worden       Als de dieren wakker worden hoor je ze ook...

Daar gaat mijn auto                         Met je speelgoedauto motor geluiden maken, rijden, en op tijd stoppen bij het zebrapad!

Eet liedje                                             Kijk daar komt een hapje aan...... doe je mond maar open.....

Stap en stop                                        Wandelen door de ruimte en opletten waar je stoppen moet.

Beetje moe                                          Een heel lief wiegeliedje.

Dikke duim                                        Weg en niet weg, je vingers te voorschijn laten komen.

Van 1-2-3                                            Klappen, tikken en stampen, precies op tijd!

Tel maar mee                                    Tellen, herkennen van de cijfers, in de juiste volgorde leggen en nog veel meer.

De brandweerman                           Te- tu.. we gaan een brandje blussen!

Handen in je zij                                 Lichaamsdelen leren kennen en precies op tijd reageren.

Tsjinge tsjange tsjoke                      Op je klokkenspel meedoen...... wat klinkt dat mooi!

Roeren                                                 Mama helpen met beslag maken.......... en we eten:......??

Muzikale dieren                                Dierengeluiden maken vinden heel veel jonge kinderen heel leuk.

De dobbelsteen                                  Gooien, rollen en dan tellen.

Laat maar horen                               Mee tikken in de maat? Laat maar horen hoe goed je dat al kunt.

Sneeuwvlok                                        Sfeervol winterliedje.

Voetje voor voetje                              Stappen in de maat, op tijd stilstaan, een stap naar voor en naar achter, en weer verder.

Knuffelbeer                                        Een heerlijk wiegeliedje voor alle knuffelberen.

bottom of page