top of page

Draakjes van (en) kinderen?


Iedere ouder kent dat: je houdt van je kind maar opvoeden vraagt om consequent zijn. Dan is de rol van ouder of opvoeder niet altijd gemakkelijk. Vooral de (bijna) twee jarigen midden in de ‘peuterpuberteit’ zorgen voor momenten waar je niet blij van wordt. Emoties krijgen de overhand bij de kinderen en als ouder word je ook heen en weer geslingerd tussen heel verschillende gevoelens. Peuters moeten de regels leren kennen, zich aan leren passen bij wat cultureel acceptabel is en leren dat je niet altijd ‘je zin krijgt’. Opgroeien kan niet zonder slag of stoot.

Een liedje waarbij kinderen ervaren dat emoties er zijn en er ook mogen zijn en ze leert hiermee om gaan is: ‘Draakje”. (Dit is een draakje en hij is mijn vriendje. Als ik alleen ben, is hij bij mij. Soms ben ik boos en soms ook verdrietig, dan spugen we vuur en dan zijn we weer blij.) De tekst geeft aan dat je soms boos of verdrietig bent en dat je ook wel eens ‘stoom af moet blazen’. Uiteindelijk komt het weer goed.

Zo’n ‘drakerig vriendje’ geeft thuis, maar ook in de lessen muziekeducatie met jonge kinderen, de mogelijkheid om samen te zingen en te spelen. Spelenderwijs worden kinderen zich bewust van emoties en leren ze er mee om te gaan. Het draakje is een vingerpoppetje (Ikea).

Het spel:

Draken spugen vuur en dat kan je nadoen, sjjjjj, een mooi moment van stemvorming. Je kunt de draak ook helemaal wegblazen, hij verdwijnt achter je rug, en je laat hem daarna weer tevoorschijn komen. De peuter weet al dat ‘weg niet weg is’, maar kan het spelletje van laten verdwijnen nu zelf uitvoeren.

Met de draak op je vinger kan je ook prima door de ruimte bewegen en zo de draak laten ‘vliegen’. ‘The flight of the bumble bee’ zou je er best voor kunnen gebruiken.

Actief door de ruimte bewegen geeft de peuter de ruimte om de bewegingsenergie kwijt te raken. Wanneer dit samen met papa of mama kan wordt het nog leuker, zeker wanneer je er een ‘pak me dan’ spelletje van maakt met een dikke knuffel aan het eind.

En wanneer je weer blij bent dan is ‘het draakje’ (in jezelf) weer verdwenen. Kinderen leren zo spelenderwijs omgaan met hun emoties.

De tekstvariaties bij het liedje zijn er om in te kunnen spelen op het moment.

Tip:

Het liedje is, om het gemakkelijker te kunnen spelen op een instrument, genoteerd in a klein. Wanneer de kinderen mee willen/ kunnen gaan zingen is het beter om wat hoger in te zetten. Het liefst twee tonen. Wilt u het notenbeeld van het liedje ontvangen mail dan naar: info@zingendoemaarmee.nl


Nog meer om te lezen
Recent Posts
Search By Tags
Follow Us
  • Facebook Classic
  • Twitter Classic
  • Google Classic
bottom of page