top of page

Fruithapje.. lekker en gezond


Wil je ook een hapje appel of banaan?

Kijk hier komt ‘n lekker hapje voor je aan.

Wil je nog wat anders proeven, wil je nog een hap?

Lekker smullen van het fruit, wat gezond is dat.

Eerste fruithapje

Wanneer je baby tussen de vier en de zes maanden oud is, is hij meestal wel toe aan iets anders dan borstvoeding of de fles. Van nature leert een baby de wereld kennen door alles in zijn mond te stoppen en zo leert hij voorwerpen kennen.

Tegen de tijd dat een baby er aan toe is om kennis te maken met ander voedsel zal hij op zijn vuistje gaan sabbelen en toont hij waarschijnlijk interesse in jouw eten. Soms lijkt het of ze tussen de voedingen door al weer trek hebben. Iedere baby heeft zijn eigen tempo van ontwikkelen en groeien. Ook in het toe zijn aan een fruithapje of ander vast voedsel.

Aansluiten bij de baby

Niet alleen in de muzieklessen maar ook in de dagelijkse omgang met de baby houd je rekening met het tempo van je kind. Geef in het begin kleine hoeveelheden en biedt het (gepureerde) fruit aan in een rustig tempo.

Neem vooral de eerste keren alle tijd om de baby aan de smaak te laten wennen. Herhaling is belangrijk. Een baby moet minstens tien keer iets geproefd hebben voor hij de smaak gaat herkennen en waarderen.

Een hapje appel, banaan, peer of mango. Pure en simpele smaken zijn fijn om mee te beginnen. Voeg geen suiker toe. De natuurlijk suikers in het fruit zorgen ervoor dat het al zoet genoeg is.

Spelenderwijs

Wil je er een leuk spelletje van maken gebruik dan een liedje!

Voor de baby neem je de tekst hierboven.

Baby’s duwen, vooral in het begin, het hapje meteen weer naar buiten omdat ze nog niet geleerd hebben hoe ze hun tong moeten gebruiken. Dat leren ze echter heel snel. Even geduld en blijven herhalen.

Zijn de kinderen al wat ouder en willen ze ‘zelf eten’, gebruik dan de volgende tekst:

Kijk hier liggen stukjes appel en banaan.

Hier heb je een vorkje, wat prik jij eraan?

Wil je nog wat anders proeven, wil je nog een hap?

Lekker smullen van het fruit, wat gezond is dat.

Wanneer de baby een (plastic baby) vorkje vast kan houden en zelf wil eten zijn dat de eerste stappen op weg naar een zelfstandig etend kind. Natuurlijk monden de eerste keren ‘zelf eten’ uit in een knoeiboel. O.K…..een slabber is voorlopig nodig en een groot stuk zeil onder de kinderstoel is ook een goed idee.

Wil je ook de muzieknootjes van het liedje 'Fruithapje', stuur Margré dan een mail: info@zingendoemaarmee.nl


Nog meer om te lezen
Recent Posts
Search By Tags
Follow Us
  • Facebook Classic
  • Twitter Classic
  • Google Classic
bottom of page